oinophilia

oinophilia

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Είναι καλός ο μούστος που αγόρασα ;

Share
Πολύ συχνά οι πελάτες του εργαστηρίου κατά την παράδοση του δείγματος μούστου με αγωνία ρωτούν αν ο μούστος που έχουν ή αγόρασαν είναι καλός. Για να απαντήσουμε σ’ αυτό το ερώτημα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουμε



1ον Τι σημαίνει καλός μούστος ;



Ένας καλός μούστος πρέπει να έχει 3 βασικά χαρακτηριστικά :


Α) να έχει παραχθεί από υγιή σταφύλια και με πλήρη τήρηση των κανόνων υγιεινής για να αποφευχθούν βακτηριακές επιμολύνσεις


Β) να διαθέτει σε ικανοποιητικό βαθμό και σε φυσιολογικά επίπεδα τα απαραίτητα στοιχεία ( π.χ. άζωτο , σάκχαρα , οξύτητα , pH, μηλικό οξύ , κ.α. ) για την πλήρη ολοκλήρωση της αλκοολικής ζύμωσης χωρίς την ανάγκη μεγάλων επεμβάσεων και πρόσθετων ουσιών και για την αποφυγή παραγωγής δυσάρεστων οσμών.


Γ) να περιέχει ένα ποιοτικό δυναμικό που με την κατάλληλη οινοποίηση θα προσφέρει τα επιθυμητά αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά.



Το 2ο ερώτημα που τίθεται τώρα είναι :

Ποιο ή ποια από τα παραπάνω χαρακτηριστικά μπορεί να αξιολογηθεί από ένα δείγμα μούστου;



Προφανώς για το δεύτερο και το τρίτο χαρακτηριστικό μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν στηριζόμενοι στην οργανοληπτική εξέταση του μούστου αλλά ούτως ή άλλως μικρή σημασία έχει αφού αφορούν διαδικασίες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και δεν μπορούν να αλλάξουν. Αυξημένες τιμές πτητικής οξύτητας και γαλακτικού οξέος αποτελούν σαφή ένδειξη προσβεβλημένων σταφυλιών και μη τήρηση κανόνων υγιεινής αλλά τότε είναι πλέον πολύ αργά και ελάχιστα πράγματα μπορούν να γίνουν. Επίσης οι χαμηλές τιμές αυτών των παραμέτρων δεν συνεπάγονται αυτόματα υγιή σταφύλια και σωστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής,


Ωστόσο το πρώτο χαρακτηριστικό μπορεί να αξιολογηθεί μετά από μια σειρά βασικών αναλύσεων που το εργαστήριο μας μπορεί να προσφέρει ( βλέπε σχετικά ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΜΟΥΣΤΟΥ ) και να εξαχθούν χρήσιμες πληροφορίες για την ποιότητα του μούστου σε συνδυασμό με τις προαναφερθείσες αναλύσεις πτητικής οξύτητας και γαλακτικού οξέος όταν υπάρχουν υπόνοιες αλλοίωσης του μούστου,.


Το σημαντικότερο είναι ότι αυτές οι αναλύσεις προσφέρουν μέγιστη βοήθεια για την επιλογή των κατάλληλων και απαραίτητων επεμβάσεων κατά την οινοποίηση και εφαρμόζοντας όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες μιας σωστής οινοποιητικής διαδικασίας ώστε να επιτύχουμε την ομαλή και χωρίς απρόοπτα εξέλιξη της ζύμωσης και την πλήρη και κανονική ολοκλήρωση της που αποτελεί και τον πρωταρχικό στόχο κάθε προσπάθειας παραγωγής κρασιού.

Τελικά το πραγματικό ερώτημα και η αγωνία κάθε παραγωγού δεν θα πρέπει να είναι αν ο μούστος του είναι καλός αλλά πως μπορεί να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό το δυναμικό του μούστου του και να παραχθεί απ΄ αυτόν το καλύτερο δυνατόν κρασί.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ZAZZLE STORE

Shop & Create on Zazzle
SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC

La Redoute Κάντε Click Εδώ