oinophilia

oinophilia

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Όταν η λίστα κρασιού δεν είναι απλά … μια λίστα κρασιών.

0 comments


Οι πωλήσεις κρασιού σε προβληματίζουν; Η αποδοτικότητα της λίστας κρασιού δεν είναι ικανοποιητική;  Το στοκ σου σε συγκεκριμένες φιάλες είναι υψηλό και σου δημιουργεί ζημία στο συνολικό κέρδος του εστιατορίου από το κρασί; Αν βρίσκεσαι σε μια τέτοια κατάσταση και αναζητάς λύσεις για μια πιο ισόρροπη ροή στις ετικέτες της λίστας σου, αύξηση των πωλήσεων κρασιού και της ικανοποίησης των πελατών σου ίσως είναι καιρός να ξανασκεφτείς την διάρθρωση της λίστας κρασιών σου και την στρατηγική επιλογών των ετικετών της.
Μια λίστα κρασιού δεν αρκεί να είναι αυτό που λέει ο τίτλος της …απλά μια λίστα κρασιών.

Πως να οργανώσετε μια βραδιά κρασιού στο εστιατόριο.

0 comments
Ποιος είναι ο ρόλος του κρασιού στο εστιατόριο σας; Αποτελεί μια επιλογή για να συνοδέψουν οι πελάτες το φαγητό σας και τίποτα άλλο;

Αν η απάντηση είναι ναι , τότε μάλλον χάνετε πολλά από αυτά που μπορεί να σας προσφέρει το κρασί. Η απόλαυση του κρασιού δεν εξαντλείται μόνο στην γευστική του υπόσταση. Το κρασί μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο που θα ψυχαγωγήσει και θα εκπλήξει ευχάριστα τους έπισκέπτες-πελάτες του εστιατορίου σας προσφέροντας τους μοναδικές βραδιές που θα θυμούνται για καιρό και θα θέλουν να επαναλάβουν.

Η δημιουργία βραδιών κρασιού είναι μια απλή διαδικασία αρκεί να οργανωθεί σωστά και από τα κατάλληλα άτομα.

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΑΝΑΔΕΥΣΗ ΛΑΣΠΩΝ (BATONNAGE). ΕΠΤΑ (7) ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ (Μέρος δεύτερο)

0 comments
Γλευκοποίηση.

Όλοι οι γενικοί κανόνες που ισχύουν για την γλευκοποίηση, γρήγορη επεξεργασία - καθαρά μηχανήματα - χαμηλές θερμοκρασίες, ισχύουν και εδώ. Η απολάσπωση είναι απαραίτητη όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο σχετικό άρθρο, ωστόσο συνηθίζεται να μην είναι το ίδιο αυστηρή με την περίπτωση των ζυμώσεων σε ανοξείδωτη δεξαμενή, με το επίπεδο θολερότητας συνήθως να ξεπερνά τα 100 NTU ( μονάδες θολερότητας). Θα πρέπει ωστόσο να συνυπολογιστεί και ο αυξημένος κίνδυνος δημιουργίας δυσάρεστων αναγωγικών οσμών με την αύξηση του ποσοστού λασπών. Συχνή είναι επίσης και η ανάμιξη ενός μέρους των πιέσεων με το πρόρογο κάτι που αποφεύγεται στην περίπτωση της ζύμωσης σε ανοξείδωτες δεξαμενές.

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΑΝΑΔΕΥΣΗ ΛΑΣΠΩΝ (BATONNAGE). ΕΠΤΑ (7) ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ (Μέρος πρώτο)

0 comments
Η επιλογή μιας τεχνικής δεν αρκεί, όπως έχουμε αναφέρει και παλιότερα, για την παραγωγή ενός «μεγάλου» κρασιού. Ο οινοποιός πρέπει να γνωρίζει και να χρησιμοποιεί σωστά τα «εργαλεία» που του προσφέρει η επιστημονική έρευνα βελτιστοποιώντας τα αποτελέσματα και αποφεύγοντας τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει μια τεχνική, ιδιαίτερα όταν υπεισέρχονται πολλοί κρίσιμοι παράγοντες, όπως συμβαίνει με την μέθοδο οινοποίησης λευκών κρασιών με ανάδευση των οινολασπών ( batonnage ή sur lie).

Η ΛΕΥΚΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ ΑΝΑΔΕΥΣΗΣ ΛΑΣΠΩΝ (BATONNAGE Ή SUR LIE). ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ.

2 comments
Εισαγωγή

Η ζύμωση σε μικρά ξύλινα βαρέλια λευκών σταφυλιών και η ωρίμανση του παραγόμενου κρασιού σ’ αυτά με περιοδική ανάδευση των λασπών για μερικούς μήνες αποτελεί μια πολύ διαδεδομένη οινοποιητική πρακτική που έγινε της μόδας από τα πλούσια βαρελάτα Chardonnay της Καλιφόρνια και της Αυστραλίας και έχει βρει αρκετούς υποστηρικτές και στην Ελλάδα.

Η τεχνική αυτή θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελούσε συνήθη πρακτική παλιότερα, όταν τα ξύλινα βαρέλια επικρατούσαν στην οινοποίηση, αλλά σε καθαρά εμπειρικό επίπεδο. Σήμερα η οινολογική έρευνα έχει συνδράμει θεαματικά στην βελτίωση των παραγόμενων οίνων προσφέροντας στους οινοποιούς χρήσιμα «εργαλεία» για την καλύτερη αξιοποίηση της τεχνικής αυτής και την παραγωγή πραγματικά «μεγάλων» λευκών κρασιών.

Είναι γεγονός ότι πλέον, μετά από αρκετούς πειραματισμούς και υπερβολές, όπως η παραγωγή βαριών κρασιών με έντονη παρουσία του ξύλου που κάλυπτε τα ποικιλιακά χαρακτηριστικά των σταφυλιών, τα κρασιά που παράγονται με αυτή την μέθοδο ανήκουν στην κατηγορία των «μεγάλων» λευκών κρασιών, είναι συχνά στις υψηλότερες θέσεις των βραβευμένων λευκών κρασιών και κατακτούν τόσο τους επαγγελματίες αλλά το πιο σημαντικό και τους καταναλωτές έμπειρους ή αρχάριους.


Οι λάσπες του κρασιού. Τι είναι και ποια η σημασία τους.

Η μεγαλύτερη παρεξήγηση που υπάρχει για αυτή την τεχνική, ιδιαίτερα ανάμεσα στους ερασιτέχνες οινοποιούς, είναι ο χαρακτηρισμός του όρου λάσπες του κρασιού.

Με τον όρο λάσπες του κρασιού εννοούμε το ίζημα που καταβυθίζεται μετά το τέλος της αλκοολικής ή/και της μηλογαλακτικής ζύμωσης όταν έχει προηγηθεί απολάσπωση του μούστου. Αν δεν έχει γίνει απολάσπωση τότε οι λάσπες περιέχουν επιπλέον συστατικά άχρηστα και πολλές φορές επιζήμια για την ποιότητα του κρασιού. Τα συστατικά αυτά αποτελούν τις λεγόμενες βαριές λάσπες σ’ αντιδιαστολή με τις πρώτες που ονομάζονται λεπτές λάσπες. Αυτές οι λάσπες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την μέθοδο αυτή.

Οι λεπτές λάσπες περιέχουν σε μεγάλο βαθμό νεκρά κύτταρα των μικροοργανισμών που πραγματοποίησαν τις ζυμώσεις και κατά την παραμονή τους με το κρασί αυτολύονται, ελευθερώνοντας ενώσεις, όπως οι πολυσακχαρίτες, που επιδρούν θετικά στο ποιοτικό δυναμικό των κρασιών, βελτιώνοντας το αρωματικό δυναμικό τους και αυξάνοντας την λιπαρότητα και το «σώμα» των κρασιών.

Οι λάσπες παρουσιάζουν έντονο αναγωγικό χαρακτήρα και η ανάδευση τους έχει διπλό ρόλο. Πρώτον προστατεύει με την αναγωγική της δράση από την οξείδωση το κρασί και δεύτερον αποτρέπει την παραγωγή δυσάρεστων αναγωγικών οσμών που πιθανώς να δημιουργηθούν αν οι λάσπες παραμείνουν στατικές ενώ ταυτόχρονα επιταχύνει την ελευθέρωση των επιθυμητών ενώσεων.

Η επιλογή της τεχνικής δεν αρκεί από μόνη της φυσικά για την παραγωγή ενός «μεγάλου» κρασιού. Η ευθύνη του οινοποιού είναι μεγάλη και οι αποφάσεις που καλείται να πάρει από την επιλογή της πρώτης ύλης, μέχρι την οινοποίηση και την ωρίμανση θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα. Σε επόμενα άρθρα θα  περιγράψουμε αναλυτικά την  συγκεκριμένη οινοποιητική διαδικασία  και θα φωτίσουμε τις κρίσιμες πτυχές της, διευκολύνωντας το έργο των οινοποιών που επιθυμούν να εφαρμόσουν αυτή την τεχνική .

Η ΣΗΜΑΣΊΑ ΤΟΥ ΑΖΩΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΥΜΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΚΟΟΛΙΚΗ ΖΥΜΩΣΗ

0 comments
Οι ζύμες για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να πολλαπλασιαστούν σ’ ένα όχι και τόσο φιλικό περιβάλλον όπως είναι ο μούστος έχουν ανάγκη συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά για να θωρακίσουν τα κύτταρα τους και να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν κατά την διάρκεια της ζωής τους. Τα προβλήματα επιβίωσης γίνονται εντονότερα από τη εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών οινοποίησης όπως είναι η απολάσπωση του μούστου και η ζύμωση σε χαμηλές θερμοκρασίες και κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για την σωστή και έγκαιρη τροφοδοσία των ζυμών με τα απαραίτητα θρεπτικά για αυτές συστατικά.

Ένα από τα βασικότερα θρεπτικά συστατικά των ζυμών είναι το άζωτο.

Μηχανήματα συντήρησης ανοιγμένων φιαλών κρασιού. Νέα δεδομένα για το κρασί στο ποτήρι στο εστιατόριο.

0 comments
Το κρασί στο ποτήρι είναι, όπως έχουμε αναφέρει και σε παλιότερα άρθρα, ένα εξαιρετικό εργαλείο προώθησης των κρασιών στο εστιατόριο αρκεί να χρησιμοποιηθεί σωστά από τους ιδιοκτήτες των εστιατορίων.
Μέχρι τώρα τα περισσότερα εστιατόρια απέφευγαν να ανοίξουν φιάλες κρασιού και να δημιουργήσουν προγράμματα κρασιού σε ποτήρι φοβούμενοι ότι το κρασί θα αλλοιωθεί πριν καταναλωθεί ολόκληρη η φιάλη. Πρόσφεραν σε ποτήρι μόνο πολύ φθηνά κρασιά χωρίς την δυνατότητα επιλογής από τους πελάτες ή το χύμα κρασί του εστιατορίου.

Φρουτώδες κόκκινο κρασί. Βασικές οδηγίες οινοποίησης

1 comments
Στόχος
Τι σημαίνει κόκκινο φρουτώδες κρασί; Ποια είναι τα γευστικά χαρακτηριστικά του;

Ένα φρουτώδες κόκκινο κρασί χαρακτηρίζεται από ένα έντονο , ζωηρό χρώμα μέτριας έως υψηλής έντασης όπου επικρατούν οι ιώδεις-μωβ αποχρώσεις. Στο στόμα είναι μαλακό χωρίς αίσθηση στυφάδας και ξηρότητας με μέτρια οξύτητα, ισορροπημένο. Αρωματικά


Πόσο ακριβής είναι ο υπολογισμός του αλκοολικού βαθμού μέσω της μέτρησης του Baume του μούστου;

0 comments
Η μέτρηση του Baume όπως έχουμε πει είναι πολύ εύκολη ακόμη και για τον αρχάριο οινοποιό και χρησιμοποιείται ευρύτατα για τον υπολογισμό του αλκοολικού βαθμού. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι πόσο ακριβής είναι.

Τι πρέπει να προσέξουμε για να μετρήσουμε σωστά το Baume ενός μούστου

0 comments
Το μπωμόμετρο , ένα όργανο που η αρχική του χρήση δεν είχε καμία σχέση με την οινολογία και την οινοποίηση , χρησιμοποιείται ευρύτατα ακόμη και σήμερα για τον υπολογισμό του αλκοολικού βαθμού ενός οίνου.
Η μεγάλη επιτυχία του οφείλεται στην ευκολία χρήσης του και στο χαμηλό κόστος αγοράς.
Παρόλη την απλότητα όμως της χρήσης του πολλοί παραγωγοί αγνοούν βασικές λεπτομέρειες απαραίτητες για μία σωστή μέτρηση. Ας δούμε ποιες είναι αυτές.

Συνιστώμενες δόσεις θειώδη ανυδρίτη (SO2) στην οινοποίηση.

0 comments
Σε προηγούμενα άρθρα έχουμε αναφερθεί λεπτομερώς για την χρήση του θειώδη ανυδρίτη στην οινοποίηση και για τους παράγοντες που επηρεάζουν την κατανομή του στις διάφορες μορφές με τις οποίες εμφανίζεται στον μούστο και στο κρασί καθώς και την δραστικότητα του.

Συνεκτιμώντας όλες τις παραμέτρους καταλήγουμε σε γενικές γραμμές στις παρακάτω δόσεις και όρια του SO2 που απαιτούνται για την ασφαλή παραγωγή και συντήρηση ενός οίνου

ZAZZLE STORE

Shop & Create on Zazzle
SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC

La Redoute Κάντε Click Εδώ