oinophilia

oinophilia

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

ΓΗ ΚΑΙ ΟΥΡΑΝΟΣ 2008. ΤΟ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥ

Share

γη και ουρανός  Ξινόμαυρο Οινοποιείο Θυμιόπουλου
Εκτός από την χαρά της απόλαυσης των αισθήσεων το κρασί  προσφέρει άλλη μία.

Τη χαρά της ανακάλυψης.

Κάθε φορά που ανοίγουμε ένα μπουκάλι από ένα οινοποιείο που δεν είναι ευρέως γνωστό , που ο δημιουργός του δεν εστιάσει στις δημόσιες σχέσεις και το lifestyle για να αυξήσει τις πωλήσεις του αλλά στον αμπελώνα και στην διαδικασία παραγωγής η χαρά μας δεν περιγράφεται όταν ανακαλύπτουμε ότι πρόκειται για ένα κρυμμένο από τα λαμπερά φώτα της δημοσιότητας οινικό θησαυρό.

Ένα τέτοιο κρασί είναι το γη και ουρανός 2008 από τον οινοποιό Απόστολο Θυμιόπουλο.


Ο Απόστολος Θυμιόπουλος ξεκίνησε την ενασχόληση του με το Ξινόμαυρο στις αρχές του 2000. Στον τρίλοφο Ημαθίας άρχισαν οι πειραματισμοί με την ποικιλία τον τρόπο καλλιέργειας και την οινοποίηση  μέχρι να πραγματοποιηθεί η πρώτη εμπορική κυκλοφορία του κρασιού το 2004.
Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου οινοποιού είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια παρέμεινε αφοσιωμένος στην συγκεκριμένη ποικιλία και ουσιαστικά και στην συγκεκριμένη ετικέτα κρασιού , την γη και ουρανός , (πρόσφατα κυκλοφόρησαν δύο ακόμη ετικέτες ενα πιο φρέσκο και φρουτώδες Ξινόμαυρο και ένα ιδιαίτερο ροζέ ,φυσικά από Ξινόμαυρο, περασμένο από βαρέλι) γεγονός σπάνιο στην Ελλάδα της μόδας των ξενικών ποικιλιών του merlot του syrah μέχρι και του petit verdot!!!

Πίστεψε στις δυνατότητες της ποικιλίας και έβαλε στόχο να αποδείξει ότι μπορεί να δώσει μεγάλα κρασιά.

 Και το κατάφερε.


Πρωτοδοκιμάσαμε το γη και ουρανός αρκετά χρόνια πριν σε μια έκθεση κρασιού. Και για κάποια χρόνια συνεχίσαμε να το βρίσκουμε σε εκθέσεις κρασιού. Από εκείνες τις πρώτες δοκιμές είχαμε αξιολογήσει θετικά το συγκεκριμένο κρασί. Ο μόνος ενδοιασμός μας ήταν η αίσθηση μιας υψηλής τανικής έκφρασης που οδηγούσε σε μια οριακά ανεκτή αίσθηση ξηρότητας.

Τα τελευταία χρόνια δεν το βρίσκαμε πια στις εκθέσεις.
 Για καλή μας τύχη το βρήκαμε ένα βράδυ σε ένα αθηναϊκό wine bar στο wine point.  Η επιλογή του έγινε χωρίς δεύτερη σκέψη. Γη και ουρανός 2008. Και το αποτέλεσμα μας δικαίωσε πλήρως. 

Το γη και ουρανός 2008 είναι ένα κρασί που θέλεις να ανοίξεις και δεύτερο μπουκάλι. Είναι τόσο γευστικό , τόσο πλούσιο και ώριμο με γλυκά μπαχαρένια αρώματα Αυτό όμως που μας εξέπληξε ευχάριστα ήταν η τανική του δομή. Η αίσθηση ξηρότητας που μας είχε προβληματίσει στις παλαιότερες εσοδείες δεν υπήρχε. Το αντίθετο μάλιστα. Η τανική του δομή ήταν εξαιρετική.. Το κρασί αυτό σε οδηγεί να αδειάσεις το μπουκάλι σε χρόνο ρεκόρ. Και αυτό για μας είναι το μέγιστο κριτήριο αξιολόγησης κάθε κρασιού. Παρόλο που έχουμε δοκιμάσει ένα μεγάλο αριθμό κρασιών λίγα είναι αυτά που θέλουμε να τελειώσουμε την φιάλη άμεσα. Και το γη και ουρανός αναμφισβήτητα είναι ένα από αυτά.
Για εμάς είναι το καλύτερο Ξινόμαυρο της χρονιάς του 2008 που έχουμε δοκιμάσει , καλύτερο και από το επίσης αξιόλογο και αγαπημένο ξινόμαυρο του Καρυδά της ίδιας χρονιάς.


Το γη και ουρανός το μεγαλύτερο μέρος του οποίου εξάγεται είναι δύσκολο για μια μικρή κάβα όπως η δική μας στο Ξυλόκαστρο να το έχει. Παρόλα αυτά εμείς το αναζητήσαμε και το φέραμε έστω και σε υψηλότερη τιμή από αυτή που θα θέλαμε. Ωστόσο οι φίλοι του καλού κρασιού , αυτοί που μοιράζονται την ίδια χαρά της ανακάλυψης  μπορούν να βρουν online του 2009 όμως όχι του 2008 από το HoW . Υποθέτω ότι θα είναι εξίσου εντυπωσιακό.


Όπως και να' χει μην το χάσετε αν δεν το έχετε ήδη δοκιμάσει. Είναι από τα κρασιά που πρέπει να δοκιμάσει κάθε οινόφιλος έστω μια φορά.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ZAZZLE STORE

Shop & Create on Zazzle
SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC

La Redoute Κάντε Click Εδώ