oinophilia

oinophilia

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

ΟΙ ΖΥΜΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΛΥΧΝΙΕΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Share

Πρέπει ένας ερασιτέχνης οινοποιός να εμβαθύνει στην κατανόηση της δομής και της λειτουργίας των ζυμών ;

Πόσο χρήσιμο μπορεί να είναι ένα άρθρο για την χημική σύσταση και την λειτουργία των διαφόρων οργάνων των ζυμών ; 

Σε τι θα βοηθήσει τον ερασιτέχνη οινοποιό να φτιάξει ένα καλύτερο κρασί ;

Αυτά και άλλα παρόμοια ερωτήματα έρχονται στην επιφάνεια κάθε φορά που αντιμετωπίζω δυσκολία να εξηγήσω στους πελάτες του εργαστηρίου πόσο σημαντικό είναι για την επιτυχή κατάληξη της προσπάθειας τους και την αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων ο έλεγχος της θερμοκρασίας , η παροχή οξυγόνου , τα πρόσθετα θρεπτικά συστατικά η έγκαιρη επέμβαση και όλες εκείνες οι απαραίτητες ενέργειες  κατά την διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης. 

 Η αντίδραση  της πλειονότητας των επίδοξων οινοποιών σε αυτές τις επισημάνσεις είναι κοινή  "Έλα μωρέ αφού έτσι έκανα και πέρσι και δεν είχα πρόβλημα" . Πιστεύουν ότι όλα αυτά δεν τους αφορούν. Στο δικό τους κρασί δεν θα παρουσιαστούν προβλήματα. Μέχρι να  παρουσιαστούν. 
Μοιάζει με την περίπτωση των μεγάλων chateaux του Μπορντώ στην Γαλλία που πίστευαν ότι τα οξικά βακτήρια δεν πάνε στα δικά τους σπουδαία κρασιά αλλά μόνο στα κρασιά μικρότερων chateaux που φτιάχνουν κρασιά ευρείας κατανάλωσης.

Η απάντηση προφανώς στα αρχικά  ερωτήματα είναι πως ναι. Πρέπει να γνωρίζουν πως λειτουργεί και ποια είναι η δομή των ζυμών και των σημαντικότερων οργάνων τους. Γιατί πρέπει να έχουν πάντα στο μυαλό τους ότι οι ζύμες δεν είναι σαν τα αυτοκίνητα.



Οι ζύμες δεν προειδοποιούν.

Ένα αυτοκίνητο αν χρειάζεται λάδι για την σωστή λειτουργία της μηχανής  ανάβει μια προειδοποιητική λυχνία για να ενημερώσει τον οδηγό. 
Οι ζύμες δυστυχώς για μας δεν μπορούν να το κάνουν αυτό.  Δεν μπορούμε ούτε να τις δούμε ούτε να τις ακούσουμε για να καταλάβουμε ότι κάτι χρειάζονται.
Αν κάτι τους λείπει αν αντιμετωπίζουν δυσκολίες δεν προειδοποιούν. Δεν ανάβει κάποια λυχνία ούτε ακούγεται κάποιος προειδοποιητικός ήχος.

Και συνήθως όταν τα αποτελέσματα αυτών των δυσλειτουργιών γίνουν ορατά πλέον είναι πολύ αργά για μια διορθωτική επέμβαση.
Η οσμή κλούβιου αυγού ή η μη πλήρη ζύμωση των σακχάρων και το πρόωρο σταμάτημα της ζύμωσης δυστυχώς είναι το αποτέλεσμα κάποιας δυσλειτουργίας ή έλλειψης και όχι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.  Ο χρόνος δυστυχώς δεν μπορεί να γυρίσει πίσω για να επέμβουμε και να διορθώσουμε την κατάσταση.

Η κατανόηση της δομής, της σύστασης και της λειτουργίας των ζυμών είναι ένας έμμεσος τρόπος να "δούμε" και να "ακούσουμε" τις ζύμες. Να κατανοήσουμε πόσο σημαντικό είναι γι ' αυτές  το οξυγόνο ή το άζωτο , τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσουν στην λειτουργία τους  το υψηλό σάκχαρο του μούστου, η θερμοκρασία ή η αλκοόλη και διάφορες άλλες παρόμοιες  καταστάσεις ή χημικές ουσίες. 
Και τότε θα είμαστε πιο συνεπείς στις ενέργειες μας και θα τις πραγματοποιούμε με πλήρη συνείδηση γιατί θα καταλαβαίνουμε καλύτερα την επίδρασή τους στο παραγόμενο κρασί  και όχι γιατί έτσι μας είπε κάποιος οινολόγος.

Επομένως μην προσπεράσετε άρθρα όπως το κυτταρικό τοίχωμα των ζυμών ή η πλασματική μεμβράνη. Είναι εξίσου σημαντικά όπως και αυτά για το θειώδες ή το μπωμέ.
 .

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ZAZZLE STORE

Shop & Create on Zazzle
SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC

La Redoute Κάντε Click Εδώ