oinophilia

oinophilia

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ 2010

0 comments
ΜΟΝΟΠΑΤΙ 2010

Ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα Premium κρασιού από  την Νεμέα,. Πλούσιο, γεμάτο και δυνατό, με σφιχτές τανίνες και μεγάλη δυναμική παλαίωσης, το Μονοπάτι Αϊβαλή καταδεικνύει τις δυνατότητες του Αγιωργίτικου της Νεμέας όταν οινοποιείται σωστά. 

 Το Μονοπάτι είναι ένα δυνατό και απολαυστικό κρασί . Προέρχεται από ένα από τα πιο επίλεκτα αμπελοτόπια της Νεμέας, το  "Μονοπάτι", από το οποίο παίρνει και το όνομα του.  Ένας μοναδικός τόπος με έδαφος πετρώδες. Η ηλικία των πρέμνων πλησιάζουν τον μισό αιώνα. Απολύτως ξερικό, καλλιεργείται βιολογικά και πιστοποιείται.
Παράγει εξαιρετικό σταφύλι μικρό, συμπαγές, με χονδρό φλοιό πλούσιο σε φαινολικά συστατκά με πολύ χαμηλή στρεμματική απόδοση.
Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί με μεγάλη αρωματική και γευστική πολυπλοκότητα που  ενδείκνυται  για μακρόχρονη παλαίωση.

ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ ΤΟΥ ΔΡΥΙΝΟΥ ΒΑΡΕΛΙΟΥ. Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΒΑΡΕΛΙΟΥ

0 comments

Στα προηγούμενα άρθρα είδαμε  πόσο καθοριστική συμβολή έχει η επιλογή της πρώτης ύλης και η σωστή αποξήρανση της δρυός στην κατασκευή ενός δρύινου βαρελιού.
Ωστόσο το επόμενο βήμα στην διαδικασία κατασκευής του βαρελιού , το κάψιμο , αποτελεί την σημαντικότερη ίσως κατεργασία στην κατασκευή του βαρελιού με την μεγαλύτερη επίδραση στον τελικό χαρακτήρα και τα αρωματικά χαρακτηριστικά του βαρελιού αλλά και με την μεγαλύτερη μυστικότητα από τις βαρελοποιίες.

H ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ ΤΗΣ ΔΡΥΟΣ. Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΞΥΛΙΝΟΥ ΒΑΡΕΛΙΟΥ

0 comments
Η συμπεριφορά του ξύλινου βαρελιού και η επίδραση του στην διαμόρφωση του αρωματικού και γευστικού χαρακτήρα του κρασιού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επεξεργασία που υφίσταται το ξύλο μετά την κοπή του. Το αρχικό ξύλο που μόλις κόπηκε μέχρι να φτάσει να αποτελεί μέρος ενός βαρελιού υφίσταται δύο σημαντικές κατεργασίες, την αποξήρανση και το κάψιμο, που διαφοροποιούν σημαντικά τα χαρακτηριστικά του.

Η πρώτη χρονικά κατεργασία είναι η αποξήρανση των ξύλων η οποία θεωρείται από όλες τις βαρελοποιίες καθοριστικής σημασίας για την ποιότητα του βαρελιού που θα προκύψει.
Με την αποξήρανση  ελέγχεται η υγρασία του ξύλου η οποία πρέπει να βρίσκεται σε συγκεκριμένα επίπεδα, κάτω από 10%, για να μπορεί το ξύλο να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του βαρελιού.

Όλες οι βαρελοποιίες τονίζουν την φυσική αποξήρανση της πρώτης ύλης που χρησιμοποιούν. Ως φυσική αποξήρανση περιγράφεται η αποξήρανση σε υπαίθριους χώρους, τα πάρκα αποξήρανσης, τα οποία επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια από τις βαρελοποιίες. Ιδανικές τοποθεσίες θεωρούνται αυτές με μεγάλα ποσοστά βροχοπτώσεων, χαμηλή μόλυνση του αέρα και του εδάφους και με γεωφυσικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά τέτοια που να εξασφαλίζουν πολύ καλό αερισμό.

ΤΟ ΞΥΛΙΝΟ ΒΑΡΕΛΙ ΣΤΗΝ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ. Η ΔΡΥΣ ΚΑΙ Η ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ

0 comments
Είναι αλήθεια ότι η χρήση του ξύλινου βαρελιού στην παραγωγή του κρασιού είναι ευρύτατα διαδεδομένη. Ουσιαστικά αποτελούσε την μοναδική σχεδόν λύση για την αποθήκευση του κρασιού πριν εμφανιστούν τα πλαστικά βαρέλια και τελευταία οι ανοξείδωτες δεξαμενές.
Η ευρεία χρήση του οδήγησε και σε αρκετές υπερβολές τόσο από τους ερασιτέχνες οινοποιούς όσο και από επαγγελματίες. Το παλιό βαρέλι με τις λάσπες των προηγούμενων ετών ήταν για κάποιους η ιδανική λύση αποθήκευσης και παλαίωσης των κρασιών ενώ τα έντονα βαρελάτα κρασιά λευκά ή κόκκινα με πλήρη κάλυψη κάθε ποικιλιακών χαρακτηριστικών, μια τεχνική που κυρίως εφαρμόστηκε στην Αμερική και στην Αυστραλία, ταυτίστηκε για κάποια χρόνια με την δημιουργία "μεγάλων" κρασιών.
Η σχέση του κρασιού με το ξύλινο βαρέλι δεν τόσο απλή διαδικασία. Κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την χρήση ή μη ξύλινου βαρελιού, το ποσοστό καινούριων βαρελιών τον χρόνο ωρίμανσης και πολλά άλλα πρέπει να απαντηθούν προκειμένου να έχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα για το στυλ κρασιού που επιθυμούμε να φτιάξουμε, να επωφεληθούμε από την χρήση του βαρελιού και όχι να καταστρέψουμε το δημιούργημά μας.
Σ΄αυτή την σειρά άρθρων θα προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε καλύτερα τα χαρακτηριστικά του βαρελιού , από την πρώτη ύλη  και την αξιολόγηση της ποιότητας της , την επίδραση των κλιματικών συνθηκών στην ποιότητα του ξύλου, την διαδικασία αποξήρανσης και καψίματος του ξύλου και την επίδραση τους στο τελικό προϊόν μέχρι την σωστή διαχείριση των νέων βαρελιών και την συντήρηση των μεταχειρισμένων.

ZAZZLE STORE

Shop & Create on Zazzle
SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC

La Redoute Κάντε Click Εδώ