oinophilia

oinophilia

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

ΕΡΑΣΙΙΤΕΧΝΙΚΗ ΛΕΥΚΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ. ΚΥΡΙΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΛΕΥΚΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ

Share


  
Η παραγωγή φρέσκων , αρωματικών και δροσερών λευκών κρασιών είναι πια ο κανόνας στην επαγγελματική οινοποιητική παραγωγή.

  Η θεαματική βελτίωση των λευκών εμφιαλωμένων κρασιών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογική αναβάθμιση των οινοποιείων με την εγκατάσταση σύγχρονου οινοποιητικού εξοπλισμού, υψηλού όμως κόστους  , και την εφαρμογή σύγχρονων οινοποιητικών πρακτικών.

Δυστυχώς στην ερασιτεχνική οινοποίηση η εξέλιξη και η ποιοτική αναβάθμιση των παραγόμενων κρασιών είναι πολύ μικρή σχεδόν αμελητέα. 

Η κύρια αιτία για αυτή την στασιμότητα στην ερασιτεχνική οινοποίηση δεν είναι τόσο το απαγορευτικό κόστος του απαραίτητου οινοποιητικού εξοπλισμού όσο η νοοτροπία των οινοποιών και η άγνοια των παραγόντων τεχνολογικών αλλά και οινοποιητικών που επηρεάζουν τον οργανοληπτικό χαρακτήρα  των κρασιών τους.

Παρ’ όλα αυτά η παραγωγή ερασιτεχνικά ενός λευκού κρασιού  με ευχάριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά δεν είναι ανέφικτη.


Η κατανόηση των παρακάτω παραγόντων που διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτήρα ενός κρασιού θα βοηθήσει κάθε ερασιτέχνη οινοποιό να φτιάξει ένα καλύτερο κρασί χωρίς να χρειαστεί να επενδύσει τεράστια ποσά σε τεχνολογικό εξοπλισμό κάτι που πρακτικά είναι πολύ δύσκολο να γίνει.



Τεχνολογικοί / ενοποιητικοί παράγοντες που επηρεάζουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του λευκού κρασιού. 


  •     Το προχωρημένο στάδιο ωριμότητας των σταφυλιών κατά τον τρύγο

  •  Η κακομεταχείριση των σταφυλιών κατά την μεταφορά τους στον χώρο εξαγωγής του μούστου.


  •    Η χρήση μη κατάλληλων μηχανημάτων για την εξαγωγή του μούστου και πολλές φορές χωρίς την σωστή ρύθμιση και ακάθαρτων.

  •   Οι υπερβολικές πιέσεις που ασκούνται κατά την εξαγωγή του μούστου.

  • Η υπερβολική θείωση του μούστου


  •   Η μη απολάσπωση του μούστου πριν την αλκοολική
          ζύμωση


  •    Οι υψηλές θερμοκρασίες τόσο κατά την επεξεργασία των  σταφυλιών όσο και κατά την οινοποίηση και μέχρι την  κατανάλωση του


  •   Η παραμονή του νέου κρασιού σε μη πλήρως γεμάτες 
         δεξαμενές


  •   Η υπερβολική αρχική θείωση του νέου κρασιού και η μη περιοδική του συμπλήρωση 


  •  Η κατανάλωση του από τις δεξαμενές και η μη εμφιάλωση  του  


Η κατανόηση της συμβολής των παραγόντων αυτών στον χαρακτήρα ενός κρασιού και η χρήση σύγχρονων οινοποιητικών τεχνικών όπως η χρήση επιλεγμένων ζυμών και κατάλληλων θρεπτικών και ενζύμων θα βελτιώσει θεαματικά τον οργανοληπτικό χαρακτήρα των ερασιτεχνικών λευκών κρασιών δίνοντας τους μια σύχγρονη εικονά σχεδόν εφάμιλλη με των αντίστοιχων εμφιαλώμενων.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ZAZZLE STORE

Shop & Create on Zazzle
SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC

La Redoute Κάντε Click Εδώ