oinophilia

oinophilia

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Πίνοντας ξύδια στα εστιατόρια του Ρεθύμνου

Share
Έχοντας διαβάσει τόσα πολλά για τις προσπάθειες των κρητικών οινοποιών να αναβαθμίσουν την ποιότητα των κρασιών τους και να τα προωθήσουν με ενέργειες σύγχρονου μάρκετινγκ, με συμμετοχή σε διάφορες εκθέσεις κρασιών αλλά και διοργάνωση αποκλειστικά δικών τους εκθέσεων όπως τα οινοτικά πριν λίγες μέρες στο Ηράκλειο ήμουν ενθουσιασμένος που επαγγελματικοί λόγοι με έφεραν στο Ρέθυμνο από τον Δεκέμβρη μέχρι και τον ερχόμενο Ιούνιο και θα είχα έτσι την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά τα κρητικά κρασιά.

Ωστόσο η πρώτη επαφή μου με το κρητικό κρασί ήταν ένα σοκ. 

Μπορεί να πρόκειται για χύμα κρασί αλλά οι επιλογές σε εμφιαλωμένο ήταν ουσιαστικά μηδενικές. Ένας παραγωγός μόνο και αυτός από την Αττική. Το σοκ όμως ήταν το κόκκινο κρασί που ήπιαμε. Σταφιδιασμένα αρώματα , εμφανή πτητική οξύτητα και χρώμα κόκκινο-κεραμιδί, οινοποιημένο σαν λευκό με ελάχιστες τανίνες. Πρώτη φορά που επέστρεψα κρασί πίσω σε εστιατόριο. 

Το σοκ ήταν τόσο μεγάλο που δύσκολα όταν έβγαινα για φαγητό έπινα κρασί. Όταν κάποιες φορές η παρέα ήθελε κρασί ευχόμουν η πρώτη αυτή εμπειρία μου να ήταν απλά μια ατυχία αλλά δυστυχώς κάθε φορά το ίδιο.Κρασιά επιεικώς απαράδεκτα.

Πριν λίγες μέρες πήγαμε για φαγητό σε ένα βραβευμένο εστιατόριο λίγο έξω από το Ρέθυμνο. Επιτέλους θα έπινα ένα κρασί έστω και χύμα που θα ήταν αξιοπρεπές, υπέθεσα. Πόσο έξω έπεσα.

Το χειρότερο κρασί που έχω πιει ποτέ σε εστιατόριο. Θολό, το χρώμα του καφέ, (υποτίθεται ότι ήταν κόκκινο), η πτητική οξύτητα στο Θεό , δεν χρειαζόταν να το δοκιμάσεις για να καταλάβεις πόσο ελαττωματικό ήταν. Ούτε στο πιο παρακμιακό καφενείο δεν συναντάς τέτοιο κρασί. Και όμως το σερβίρουν σε βραβευμένο εστιατόριο της Κρήτης. 

Δεν ξέρω αν θα επιλέξω ξανά να πιω κρασί σε εστιατόριο στην Κρήτη. Το σινικό σοκ ήταν μεγάλο.
Κρίμα γιατί το Ρέθυμνο βουλιάζει από τουρίστες το καλοκαίρι , κυρίως Ρώσους όπως έχω ακούσει , αλλά και το χειμώνα είναι μια ζωντανή πόλη με πολλούς φοιτητές που γεμίζουν σχεδόν καθημερινά τα μαγαζιά της περιοχής. Κρίμα και για τους οινοποιούς της Κρήτης και της προσπάθειας τους. 

Δεν ξέρω τι μπορεί να φταίει. η αδιαφορία των επαγγελματιών του κλάδου της εστίασης για το κρασί , η έλλειψη στοιχειώδους οινικής παιδείας ή οι οινοποιοί δεν ενδιαφέρονται για την εικόνα τους στην Κρήτη αλλά μόνο για τα επιδοτούμενα προγράμματα προώθησης του κρασιού στο εξωτερικό. 
Σε κάθε περίπτωση  η εικόνα του κρητικού και γενικότερα του ελληνικού κρασιού για άλλη μια φορά είναι η χειρότερη που θα μπορούσε να υπάρξει.
    

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ZAZZLE STORE

Shop & Create on Zazzle
SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC

La Redoute Κάντε Click Εδώ