oinophilia

oinophilia

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

ΤΟ ΩΙΔΙΟ (ΘΕΙΑΦΑΣΘΕΝΕΙΑ) ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ

0 comments
Τις τελευταίες χρονιές παρουσιάζεται συχνά προσβολή των αμπελώνων από το ωίδιο πολλές φορές με μεγάλη ένταση προκαλώντας σημαντικές ζημιές στα σταφύλια  και κατ' επέκταση και στο παραγόμενο κρασί.

Τα συμπτώματα του ωιδίου είναι γνωστά στους παραγωγούς αλλά λίγοι γνωρίζουν την επίδραση του ωιδίου στα χαρακτηριστικά του σταφυλιού και του μούστου που θα προκύψει. 

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

0 comments
 Ο ρόλος του οξυγόνου είναι σημαντικός στην οινοποίηση τόσο στην λευκή όσο και στην ερυθρά οινοποίηση. Το οξυγόνο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τον παραγωγό όταν χρησιμοποιείται σωστά  και έγκαιρα, διαφορετικά η αλόγιστη χρήση του θα καταστρέψει το κρασί μας. 

Το οξυγόνο είναι σύμμαχος του οινοποιού για την σταθεροποίηση του χρώματος των ερυθρών κρασιών , την εξασφάλιση μιας υγιούς αλκοολικής ζύμωσης και την μείωση του κινδύνου εμφάνισης δυσάρεστων θειούχων αρωμάτων. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να αποβεί καταστροφικό για την ποιότητα του κρασιού λόγω των οξειδωτικών φαινομένων που προκαλεί.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΖΥΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΖΩΤΟΥ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΥΣΑΡΕΣΤΩΝ ΟΣΜΩΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΘΕΙΟΥΧΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ (ΟΣΜΕΣ ΚΛΟΥΒΙΟΥ ΑΒΓΟΥ , ΣΤΑΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ κ.α.)

0 comments

Ένας μεγάλος αριθμός ενώσεων που περιέχουν θείο , με σημαντικότερες το υδρόθειο, τις μερκαπτάνες και τα δισουλφίδια, βρίσκεται στον μούστο και στο κρασί συνεισφέροντας τόσο θετικά όσο και αρνητικά στο άρωμα και στην γεύση του κρασιού, αναλόγως της σύστασης και της συγκέντρωσης τους. Ενώσεις που περιέχουν θείο ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το χαρακτηριστικό άρωμα του Sauvignon Blanc αλλά και για την δυσάρεστη οσμή κλούβιου αβγού που συναντάται συχνά σε πολλά κρασιά. Οι χαρακτηριστικές οσμές της ελιάς και της ντομάτας πολλών κρασιών από Ξινόμαυρο που παλιότερα θεωρούνταν ως θετικό ποικιλιακό χαρακτηριστικό οφείλεται στην παραγωγή δισουλφιδίων και πλέον θεωρείται ως ελάττωμα.
Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι η κατανόηση του μηχανισμού δημιουργίας αυτών των ενώσεων θα βοηθήσει τους παραγωγούς στην δημιουργία καλύτερων κρασιών. 
Ο μηχανισμός παραγωγής θειούχων ενώσεων είναι αρκετά πολύπλοκος. Ο μεταβολισμός των ζυμών και η αζωτούχα θρέψη τους παίζουν καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία αυτών των ουσιών. 

ZAZZLE STORE

Shop & Create on Zazzle
SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC

La Redoute Κάντε Click Εδώ