oinophilia

oinophilia

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

ΤΟ ΩΙΔΙΟ (ΘΕΙΑΦΑΣΘΕΝΕΙΑ) ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ

Share
Τις τελευταίες χρονιές παρουσιάζεται συχνά προσβολή των αμπελώνων από το ωίδιο πολλές φορές με μεγάλη ένταση προκαλώντας σημαντικές ζημιές στα σταφύλια  και κατ' επέκταση και στο παραγόμενο κρασί.

Τα συμπτώματα του ωιδίου είναι γνωστά στους παραγωγούς αλλά λίγοι γνωρίζουν την επίδραση του ωιδίου στα χαρακτηριστικά του σταφυλιού και του μούστου που θα προκύψει. 


'Οταν εμφανίζεται κατά την ανθοφορία προκαλεί ένα "κρέμασμα" των τσαμπιών , η ανάπτυξη των ρωγών επιβραδύνεται και μπορεί να παραμείνουν μικροσκοπικές μέχρι και τον τρύγο όταν η προσβολή είναι εκτεταμένη. 
Κατά την διάρκεια του περκασμού και της ωρίμανσης το ωίδιο προκαλεί την θραύση των ρωγών κάνοντας διευκολύνοντας την ανάπτυξη άλλων ασθενειών όπως η όξινη σήψη ή προσβολή από βοτρύτη ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες.
Η σύνθεση των ανθοκυανών μειώνεται και παρατηρείται μια συμπύκνωση του χυμού των σταφυλιών λόγω του μικρού μεγέθους των ρωγών, προκαλώντας μια μεγάλη αύξηση του δυναμικού αλκοολικού βαθμού. Η απόδοση σε μούστο είναι μειωμένη σε σχέση με μια φυσιολογική χρονιά με μια ταυτόχρονη αύξηση του ποσοστού των βοστρύχων επί του συνολικού βάρους.
Η αναλογία μούστου εκροής / μούστου πιέσεων μειώνεται.

Τα σημαντικότερα προβλήματα στην ποιότητα του μούστου και του κρασιού που δημιουργεί το ωίδιο είναι η καταστροφή του αρωματικού δυναμικού των σταφυλιών και η σημαντική αύξηση των φαινολικών οσμών με χαρακτηριστική την μυρωδιά γαρύφαλλου όταν η προσβολή είναι μεγάλη. Το πρόβλημα αυτό δυστυχώς δύσκολα αντιμετωπίζεται επιτυχώς. 
Το δεύτερο σημαντικό πρόβλημα που δημιουργεί το ωίδιο είναι η αύξηση του pH του μούστου λόγω της μεγαλύτερης εκχύλισης καλίου από τους φλοιούς οι οποίοι χάνουν την σφριγηλότητα τους και μαλακώνουν σημαντικά κάνοντας πιο εύκολη την εκχύλιση των συστατικών τους αλλά και την θραύση τους.Το τρυγικό οξύ είναι πιο ασταθές σε σχέση με ένα φυσιολογικό κρασί και καταβυθίζεται σε μεγάλο βαθμό με την μορφή των αλάτων του.

Οι επιπτώσεις της προσβολής από το ωίδιο είναι σημαντικές κυρίως όταν αυτή είναι εκτεταμένη. Η οινοποίηση ενός τέτοιου μούστου χρειάζεται τον κατάλληλο χειρισμό για να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις και η υποβάθμιση της ποιότητας του παραγόμενου κρασιού.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ZAZZLE STORE

Shop & Create on Zazzle
SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC

La Redoute Κάντε Click Εδώ