oinophilia

oinophilia

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

3 ΚΡΑΣΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΛΙΣΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ

Share
Το κρασί σίγουρα δεν έχει την καλύτερη αντιμετώπιση από τους επαγγελματίες ειδικά στην επαρχία. Αντιμετωπίζεται σαν ένα προϊόν όπως η Coca – cola με την διαφορά της υπερβολικής τιμολόγησης , πολλές φορές 3 και 4 φορές πάνω από την αγορά του , οι δε λίστες κρασιών παραμένουν ίδιες για πολλά χρόνια.

Η προσθήκη καινούριων κρασιών και η σωστή προώθηση τους αποτελούν απαγορευτικές έννοιες.


Παρόλα αυτά θα τολμήσουμε να προτείνουμε 3 κρασιά που μας εντυπωσίασαν στο Οινόραμα 2010 και θεωρούμε ότι πρέπει να βρίσκονται σε κάθε λίστα κρασιών ειδικά για την περιοχή της Κορινθίας καθώς τα 2 από αυτά προέρχονται από οινοποιεία της Νεμέας. Τα κρασιά αυτά εκτός της εξαιρετικής τους ποιότητας , της πολύ καλής τους σχέσης ποιότητας/τιμής διαθέτουν και πρόσθετα χαρακτηριστικά που βοηθούν την προώθηση τους στους πελάτες των εστιατορίων.



Νεμέα Αϊβαλή 2008. Ίσως η καλύτερη Νεμέα που δοκιμάσαμε στο Οινόραμα από το καλύτερο οινοποιείο του 2010 σύμφωνα με το Alpha wine guide. Η πρώτη ύλη για αυτό το κρασί, το Αγιωργίτικο, προέρχεται από αμπέλι βιολογικής καλλιέργειας. Σκούρο κόκκινο χρώμα με βιολετί απόχρωση ενδεικτικό της νεότητας και της φρεσκάδας του , έντονα αρώματα φρούτων αρμονικά δεμένα με αυτά του βαρελιού και γεμάτη γεύση με έντονες μεν ταννίνες, που δημιουργούν μια αίσθηση ξηρότητας στο στόμα προς το τέλος, δείχνοντας όμως και τις δυνατότητες παλαίωσης που έχει, αλλά χωρίς να το κάνουν ακατάλληλο για άμεση κατανάλωση καθώς τα πλούσια γευστικά χαρακτηριστικά του την καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό κάνοντας την επίγευση του απολαυστική.

Είναι ένα κρασί που φανερώνει τις δυνατότητες του Αγιωργίτικου όταν αυτό οινοποιείται από ανθρώπους που σέβονται το σταφύλι και στοχεύουν στην παραγωγή κρασιών που το εκφράζουν στην καλύτερη του μορφή. Η δυσκολία εύρεσής του σε κάβες και εστιατόρια , ίσως δεν υπάρχει σε κανένα τέτοιο χώρο στην Κορινθία (και όμως είναι αλήθεια!!!) , την πατρίδα του Αγιωργίτικου , προσφέρει στους επαγγελματίες την δυνατότητα να προσφέρουν στους πελάτες τους ένα κρυμμένο θησαυρό σε πολύ προσιτή τιμή που θα τους εντυπωσιάσει με το γευστικό του πλούτο.



Viognιer eclectique 2008. Ένα λευκό κρασί από το οινοποιείο του Σκούρα στα όρια Νεμέας και Άργους. Το κρασί αυτό από τον καινοτόμο παραγωγό είναι ένα από τα λίγα ελληνικά κρασιά που έχει εμφιαλωθεί όχι με φελλό αλλά με μεταλλικό πώμα που ονομάζεται stelvin. Πριν εμφιαλωθεί πέρασε λίγους μήνες της ζωής του σε δρύινα βαρέλια.

Το χρώμα του κρασιού ,αρκετά ανοικτό για λευκό του 2008 περασμένο από βαρέλι, φανερώνει φρεσκάδα που πολλά λευκά κρασιά του 2009 έχουν κιόλας χάσει , τα αρώματα του είναι πολύ ισορροπημένα ανάμεσα σ΄αυτά του βαρελιού και των χαρακτηριστικών φρούτων του Viognιer , όπως το ροδάκινο , με ικανοποιητική ένταση χωρίς υπερβολικές εξάρσεις που θα το έκαναν αρεστό στους γευσιγνώστες αλλά δύσκολο στον συνδυασμό του με φαγητό. Στο στόμα βρίσκουμε ξανά τα αρώματα της μύτης με το βαρέλι να γίνεται αισθητό αρχικά δίνοντας την αίσθηση ελαφριά καπνιστού δρυ και στην συνέχεια να εμφανίζονται οι νότες των φρούτων του Viognιer αφήνοντας στο τελείωμα του τον ουρανίσκο με τις αναμνήσεις του ροδάκινου.

Το Viognιer eclectique 2008 είναι ένα από τα λίγα κρασιά που αποδεικνύουν ότι τα καλά ελληνικά λευκά κρασιά έχουν εξαιρετικές δυνατότητες παλαίωσης, αυτό το κρασί σε σωστέ συνθήκες συντήρησης μπορεί να αντέξει αρκετά ακόμα χρόνια, και δίνουν στους επαγγελματίες την δυνατότητα να προσφέρουν μοναδικές γευστικές εμπειρίες στους πελάτες τους διατηρώντας στην κάβα τους Viognιer eclectique από διαφορετικές χρονιές.

Θεωρούμε ότι το κρασί αυτό είναι τουλάχιστον αντάξιο αν όχι καλύτερο από το ίδιου στυλ οινοποίησης , βραβευμένο ως ένα από τα 7 καλύτερα κρασιά του 2009 από το εγκυρότερο παγκοσμίως οινικό περιοδικό , το Decanter , τον Όβηλο 2008 από το κτήμα Βιβλία Χώρα.



Μελίτης Αβαντίς. Ένα φρέσκο γλυκό κρασί από μοσχάτο σταφύλι ιδανικό για το τελείωμα ενός υπέροχου δείπνου. Η τιμή του πολύ προσιτή θα μπορούσε άνετα να προσφερθεί και ως κέρασμα στη θέση του μοδάτου αλλά πολυχρησιμοποιημένου λιμοντσέλο. Βαθμολογημένο με 90/100 από το Wine advocate του πολύ γνωστού στον χώρο του κρασιού Robert Parker και έξυπνα διαφημισμένο στην φιάλη του κρασιού με ένα διακριτικό αυτοκόλλητο στο λαιμό της φιάλης, προσφέρει στους επαγγελματίες την δυνατότητα να προσφέρουν ένα κρασί με υψηλή βαθμολογία και ανάλογη αναγνώριση από τους επαγγελματίες του κρασιού.

Όταν αυτό συνδυαστεί και με τα εκρηκτικά αρώματα λουλουδιών του μοσχάτου σταφυλιού , την πλούσια γεύση και την μεγάλη επίγευση του, τότε το αποτέλεσμα είναι συναρπαστικό και οι εντυπώσεις που θα μείνουν στους πελάτες που θα έχουν την τύχη να το δοκιμάσουν θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες τους και θα κλείσουν την βράδια τους με τις πιο γλυκές εντυπώσεις.



Με πολύ μικρό κόστος και προσωπικό κόπο οι επαγγελματίες της εστίασης μπορούν να προσφέρουν στους πελάτες τους ανεπανάληπτες γευστικές εμπειρίες που δεν θα είχαν καν φανταστεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η έξοδος για φαγητό δεν αποσκοπεί στην επιθυμία των ανθρώπων να χορτάσουν την πείνα τους αλλά είναι μια μορφή ψυχαγωγίας και κάθε καινούριο και διαφορετικό που δημιουργεί απολαυστικές εμπειρίες θα παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην μνήμη. Αυτό που χρειάζεται από τους επαγγελματίες είναι ανοικτά μυαλά και μάτια , ενδιαφέρον για βελτίωση και συνεχή αναζήτηση για νέες εμπειρίες και πάνω από όλα σωστούς και γνώστες του αντικειμένου συνεργάτες.



Αν διαβάσετε αυτό το άρθρο και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα για το κρασί μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο email filippos21@vip.gr ή να περάσετε από το κατάστημα μας στην διεύθυνση :

oinophilia
κάβα κρασιών – οινολογικό εργαστήριο
Ι. Ιωάννου 121,  Ξυλόκαστρο
Τηλ. επικοινωνίας: 2743029132

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ZAZZLE STORE

Shop & Create on Zazzle
SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC

La Redoute Κάντε Click Εδώ