oinophilia

oinophilia

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Οι μορφές αζώτου και η σημασία τους για τις ζύμες .και την αλκοολική ζύμωση.

Share
Μια συνηθισμένη πρακτική στην οινοποίηση, ιδιαίτερα στην ερασιτεχνική , είναι η προσθήκη μιας ποσότητας DAP (συνήθως μεταξύ 10 και 30 g) ως πηγή αζώτου για τις ζύμες. Η προσθήκη αυτή συνηθίζεται …βάσει παράδοσης να γίνεται την δεύτερη μέρα της ζύμωσης.

Είναι προφανές ότι μια τέτοια ,ουσιαστικά εμπειρική, πρακτική δεν μπορεί να χαρακτηρίζει έναν υπεύθυνο παραγωγό. Κάθε παραγωγός πρέπει να γνωρίζει το σημαντικό ρόλο του αζώτου για την εξέλιξη της ζύμωσης και την ποιότητα του παραγόμενου κρασιού και να επεμβαίνει, αν απαιτείται ,την κατάλληλη χρονική στιγμή , με το κατάλληλο προγραμματισμό των δόσεων και τις απαραίτητες μορφές αζώτου. Για να είναι σε θέση να το πετύχει αυτό ,πρώτα από όλα, πρέπει να έχει πλήρη γνώση των διαφορετικών μορφών αζώτου και του μηχανισμού αφομοίωσης τους από τις ζύμες.

Σ ‘ αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να αποσαφηνίσουμε τις έννοιες και τους ορισμούς σχετικά με το άζωτο και τις μορφές του ενώ σε επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε λεπτομερώς τον μηχανισμό αφομοίωσης τους από τις ζύμες.

Το άζωτο που βρίσκεται στον μούστο απαντάται σε διάφορες μορφές οι οποίες όμως δεν είναι όλες διαθέσιμες στις ζύμες. Ουσιαστικά χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες το ανόργανο και το οργανικό άζωτο.

Το ανόργανο άζωτο απαντάται με την μορφή αμμωνιακών αλάτων (σ’ αυτή την κατηγορία ανήκει και το DAP) ενώ το οργανικό απαντάται με την μορφή αμινοξέων , πεπτιδίων και πρωτεϊνών.

Ο διαχωρισμός αυτός δεν είναι τυπικός αλλά ουσιαστικός. Διαφέρουν μεταξύ τους τόσο στην ευκολία και ταχύτητα αφομοίωσης όσο και στα παραπροϊόντα του μεταβολισμού τους, παραπροϊόντα με ισχυρή επίδραση στο αρωματικό δυναμικό του παραγόμενου κρασιού.

Οι ζύμες όπως είπαμε δεν έχουν την δυνατότητα να αφομοιώσουν όλη την ποσότητα αζώτου του μούστου αλλά μόνο ένα μέρος του που αποτελείται από το ανόργανο άζωτο και τα αμινοξέα ( εκτός της προλίνης) από το οργανικό. Το άθροισμα αυτών ονομάζεται αφομοιώσιμο άζωτο, συμβολίζεται ως YAN (Yeast Assimilable Nitrogen) και σ’ αυτό αναφέρονται οι μετρήσεις ενός οινολογικού εργαστηρίου. Η μέτρηση της μίας μόνο, εκ των δύο, μορφής δεν προσφέρει σημαντικές πληροφορίες στον οινοποιό.



Η συγκέντρωση YAN που απαιτείται για μια ασφαλή ζύμωση εξαρτάται από τον δυναμικό αλκοολικό βαθμό, την θερμοκρασία και το στέλεχος της ζύμης

Για μούστο με δυναμικό αλκοολικό βαθμό 12% vol και θερμοκρασία ζύμωσης 24-25 βαθμούς Κελσίου ως όριο ασφαλείας θεωρούνται τα 150 mg /l. Σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα του αζώτου κατέχουν το χρονικό σημείο που είναι διαθέσιμο το άζωτο στις ζύμες και η ποσόστωση των δύο μορφών οργανικού και ανόργανου.


Από όλα τα παραπάνω είναι πλέον σαφές ότι η προσθήκη αζώτου εμπειρικά χωρίς έλεγχο και μόνο με την ανόργανη μορφή του (DAP) δεν συμβαδίζει με την σύγχρονη οινοποίηση. Η γνώση των διαθέσιμων μορφών αζώτου και ο μηχανισμός αφομοίωσης του από τις ζύμες, για το οποίο θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο, είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή εξέλιξη της αλκοολικής ζύμωσης και για την ποιότητα του παραγόμενου κρασιού.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ZAZZLE STORE

Shop & Create on Zazzle
SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC

La Redoute Κάντε Click Εδώ