oinophilia

oinophilia

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Η ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ SYRAH 2η & 3η ΜΕΡΑ

Share

2η ΜΕΡΑ
 
Η έναρξη της ζύμωσης έγινε ομαλά χωρίς απρόοπτα προβλήματα και έχει αρχίσει να δημιουργείται το καπέλο.
Τα αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων κυρίως κεράσι είναι αρκετά έντονα, και το χρώμα είναι ήδη έντονο με ιώδεις αποχρώσεις. Η τανικότητα του μούστου είναι πολύ χαμηλή.
Το μπωμέ βρίσκεται κοντά στο 12 ,5 και το pH παραμένει στο 3,35 χωρίς ωστόσο στην γεύση να τονίζεται η οξύτητα.
Προσθέσαμε DAP  10γρ/100λιτρο  γιατί οι υψηλόβαθμοι μούστοι παρουσιάζουν έλλειψη αζώτου και κάναμε μια ανακύκλωση του μούστου. Περιοδικά "σπάμε" το καπέλο δύο φορές κατά την διάρκεια της ημέρας.
Η θερμοκρασία του μούστου κυμαίνεται γύρω στους 25 βαθμούς Κελσίου.

3η ΜΕΡΑ

Η ζύμωση εξελίσσεται ομαλά, το μπωμέ βρίσκεται κοντά στο 11 και το pH στο 3,38. Τα αρώματα κερασιού παραμένουν σε ικανοποιητική ένταση και σε πιο ώριμη έκφραση ενώ έχουν εμφανιστεί και πικάντικα αρώματα κυρίως πιπεριού. Η τανικότητα του μούστου είναι χαμηλή, το χρώμα έντονο με λαμπερή ιώδη απόχρωση.
Προσθέτουμε στο στάδιο αυτό ένα σύνθετο διατροφικό παράγοντα σε ποσότητα 15γρ/100λιτρο για την καλύτερη λειτουργία των ζυμών. Επαναλαμβάνουμε την ανακύκλωση του μούστου και τα "σπασίματα" του καπέλου.
Αποφασίσαμε σήμερα το βράδυ να διαχωρίσουμε τον μούστο από τους φλοιούς για να κρατήσουμε τον φρουτώδη χαρακτήρα του μούστου επιδιώκοντας την παραγωγή ενός κρασιού μέτριου σώματος με τα αρώματα φρούτου να μην καλύπτονται από τα πικάντικα αρώματα και η τανικότητα να παραμείνει χαμηλή.

4 comments:

Γιώργος Σουρλάγκας είπε...

Φέτος οινοποίησα 130 κιλά σταφύλια Συράχ σε πολύ καλή κατάσταση με φυσικές ζύμες. Κυκλάδες, τρύγος στις 2/10/2011. Μπομέ 13,5, εκχύλιση 7 ημερών με θερμοκρασία 28 C οχι ελεγχόμενη και μέτρηση 10 μπομέ. Το κρασί ήδη είναι σε βαρέλι πολύ κοντά στο 1 μπομέ και αυτές τις μέρες θα απολασπώσω. Δεν πήρα μετρήσεις από χημικό. Καλό άρωμα, μέτρια οξύτητα.
Παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις σας. Καλή επιτυχία.

FILIPPOS είπε...

Γιώργο σ' ευχαριστώ για το σχόλιο σου και σου εύχομαι και εγώ καλή επιτυχία στην οινοποίηση σου.

Γιώργος Σουρλάγκας είπε...

Μια "μικρή" διόρθωση στο πρώτο μου σχόλιο. Ημερομηνία τρύγου 2/9/2011 και οχι Οκτώβρη!!
Κυκλάδες είπαμε..
Αν επιτρέπετε επιδή δεν είδα την περιοχή σας, που βρίσκετε το αμπέλι;

FILIPPOS είπε...

Γιώργο το αμπέλι βρίσκεται σε ορεινή περιοχή στην δυτική κορινθία, στο χωριό Σοφιανά μερικά χιλιόμετρα πάνω από το Ξυλόκαστρο.

Δημοσίευση σχολίου

ZAZZLE STORE

Shop & Create on Zazzle
SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC

La Redoute Κάντε Click Εδώ