oinophilia

oinophilia

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

oinophilia Syrah. Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΖΎΜΩΣΗΣ.

Share

Η ζύμωση του Syrah ολοκληρώθηκε επιτυχώς πριν από λίγες μέρες. Ακολούθησε απολάσπωση με αερισμό και η προσθήκη μεταμπισουλφίτ 11γρ / 100λιτρο. Επίσης λόγω του χαμηλού pH που παρέμεινε στο 3,38 προσθέσαμε ανθρακικό ασβέστιο 25γρ/100λιτρο για την μείωση της οξύτητας και την αύξηση του pH. Το pH μετά την προσθήκη αυτή είναι 3,44 και η όξινη γεύση του κρασιού είναι ικανοποιητική.

Ο αλκοολικός βαθμός είναι 13,7 αλλά το αλκοόλ δεν καλύπτει τα αρώματα του κρασιού και δεν φαίνεται γευστικά. Το σώμα του κρασιού είναι αρκετά πλούσιο με μια ελαφριά αίσθηση τανικότητας που δεν δημιουργεί αίσθηση στυφάδας και ξηρότητας στο στόμα αντίθετα ενισχύει το σώμα του κρασιού. Θεωρούμε ότι το αλκοόλ , η όξινη αίσθηση και η στυφή αίσθηση  βρίσκονται σε καλή ισορροπία για το στυλ κρασιού που θέλουμε και για το χρονικό σημείο της ζωής του.

Αρωματικά και γευστικά τα αρώματα φρούτου είναι σε ικανοποιητικό βαθμό και ένταση με νότες πιπεριού να συμπληρώνουν την αρωματική παλέτα του κρασιού χωρίς όμως να καλύπτουν το φρούτο. Στο στόμα τα ίδια αρώματα εμφανίζονται ακόμα πιο έντονα από ότι στην μύτη , η όξινη γεύση είναι αισθητά μειωμένη σε σχέση με αυτή πριν την μείωση της οξύτητας , ισορροπημένη με τα υπόλοιπα γευστικά συστατικά του κρασιού. Η επίγευση είναι πολύ καλή με μία διακριτική τανική αλλά όχι στυφή αίσθηση  και τα αρώματα φρούτου και πιπεριού σε καλή ένταση και διάρκεια.

Ευελπιστούμε ότι θα εξελιχθεί σε ένα πολύ καλό κρασί γρήγορης κατανάλωσης με την καλύτερη δομή του να εμφανίζεται μετά την άνοιξη.

4 comments:

Γιώργος Σουρλάγκας είπε...

Καλόπιοτο!
Εκανα και γω χθες απολάσπωση, πρόσθεσα 14 γρ. μεταμπισουφλιτ ώστε το συνολικό του να φτάνει τα 25/100λιτρο και το κρασί 90 λίτρα συνολικά μπήκε σε ασκούς των 10 κιλών. Ελπίζω κάποτε οταν αυξηθεί η παραγωγή μου να μπαίνει σε βαρέλι για ωρίμανση. Η γεύση είναι αρκετά όξινη και τανική, πιστεύω οτι με τον καιρό θα μαλακώσει. Η αίσθηση του αλκοόλ μέτρια και αφήνει έντονη επίγευση. Είναι πολύ νωρίς βέβαια για συμπέρασμα.

FILIPPOS είπε...

Γιώργο καλόπιοτο και το δικό σου. Προφανώς χρειάζεται χρόνο για να μαλακώσει αλλά μάλλον και το βαρέλι θα το βοηθούσε να ισορροπήσει γευστικά. Εύχομαι του χρόνου να έχεις την παραγωγή που θέλεις και να το βάλεις σε βαρέλι για να ωριμάσει.
Όσο για το θειώδες λογικά με την δόση που έχεις βάλει θα ξεκινήσεις με ένα ελεύθερο περίπου 45γρ/100λιτρο που είναι ικανοποιητικό.

FILIPPOS είπε...

ο δαίμων του ...πρωινού της Κυριακής κτύπησε πάλι!!! Μια διόρθωση Γιώργο. Ελεύθερο θειώδες 45ppm (mg/l) είναι το σωστό

Γιώργος Σουρλάγκας είπε...

Το αμπέλι με το Συράχ είναι νέο σε νέο χώμα, αλλά προς μεγάλη μου ικανοποίηση και έκπληξη έχει μεγάλη ανάπτυξη εάν το συγκρίνω με τα υπόλοιπα που ήδη είχα. Η παραγωγή ήταν μεγαλύτερη αλλά αποφάσισα (με μεγάλη προσπάθεια) να το "ελαφρύνω" στο στάδιο της καρπόδεσης. Ελπίζω του χρόνου να τα καταφέρει και να γεμίσω ένα βαρελάκι 120άρι.

Τα λέμε!!

Δημοσίευση σχολίου

ZAZZLE STORE

Shop & Create on Zazzle
SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC

La Redoute Κάντε Click Εδώ