oinophilia

oinophilia

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Το σταφύλι από την οπτική γωνία του φυτού

Share
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποιος είναι ο λόγος της παραγωγής σταφυλιών από ένα κλήμα αμπελιού ; δεν φαντάζομαι να πιστεύεις ότι το απασχολεί πως θα σου δώσει εσένα το ιδανικό σταφύλι για να φτιάξεις το κρασί που θέλεις.

Το αμπέλι όπως και κάθε φυτό έχει ένα βασικό μειονέκτημα σε σχέση με τα ζώα. Είναι στάσιμο. Δεν μπορεί να μετακινηθεί. Εάν βρεθεί σε αφιλόξενο περιβάλλον δεν μπορεί να σηκωθεί και να φύγει , να πάει κάπου αλλού. Ωστόσο έχει βρει την λύση για αυτό το πρόβλημα. Ποια είναι αυτή; Τα κουκούτσια.

Τα κουκούτσια είναι το όχημα για την μεταφορά του σ΄ έναν άλλο τόπο μέσω των ζώων. Το πρόβλημα είναι όμως ότι τα κουκούτσια πρέπει να έχουν ένα συγκεκριμένο βαθμό ωριμότητας πριν μεταφερθούν. Για να το πετύχει αυτό το αμπέλι έχει μετατραπεί σ΄ έναν ειδικό του χημικού πολέμου.

Πρώτα από όλα τα προστατεύει με την ρώγα του σταφυλιού. Τα ¨¨γεμίζει¨ με χημικές ουσίες στυφές και πικρές κάνοντας τα ανεπιθύμητα για βρώση. Μέχρι να φτάσουν σ’ ένα επίπεδο ωριμώτητας, η ρώγα , ¨το σπίτι τους¨ , που αποτελείται από την σάρκα που είναι πολύ ξινή και τον φλοιό, την πρώτη γραμμή άμυνας που είναι πράσινος, στυφός , ξινός και με χορτώδη γεύση για να απωθεί του περίεργους και ανυπόμονους μεταφορείς ,προσφέρει μια πολύ δυσάρεστη γευστική εμπειρία σε όποιον τολμήσει να δοκιμάσει. Έτσι το αμπέλι μπορεί να αφοσιωθεί στο έργο του την ωρίμασνση των κουκουτσιών.

Όταν τα κουκούτσια φτάσου το επιθυμητό επίπεδο ωριμότητας αρχίζει η μεταμόρφωση. Ο φλοιός στα μεν κόκκινα σταφύλια αρχίζει σταδιακά να παίρνει το ελκυστικό του χρώμα στα δε λευκά να γεμίζει με όμορφα αρώματα , η οξύτητα μειώνεται και η στυφή γεύση περιορίζεται. Η σάρκα αρχίζει να εμπλουτίζεται με τα πολυπόθητα σάκχαρα, η οξύτητα μειώνεται ενώ τα αρώματα της γίνονται περισσότερο φρουτώδη και μειώνεται αισθητά η χορτώδης αίσθηση. Η ρώγα σιγά σιγά μετατρέπεται στο τέλειο δόλωμα για τους επισκέπτες.

Αν τώρα το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται το αμπέλι είναι ευχάριστο για αυτό, τότε η ανάγκη για μετακίνηση θα είναι μικρή άρα και η ¨επένδυση¨ του αμπελιού στο σταφύλι δεν θα είναι η καλύτερη δυνατή. Γιατί να ψάξει για άλλες περιοχές αν περνά καλά εκεί;

Από την άλλη πλευρά αν οι συνθήκες επιβίωσης είναι εξαιρετικά δυσμενής πιθανόν να μην καταφέρει να προσφέρει στο σταφύλι τα απαραίτητα συστατικά για να προσελκύσει τους επισκέπτες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βασική προτεραιότητα είναι η επιβίωση. Όλα τα θρεπτικά συστατικά θα καταναλώνονται για αυτόν τον σκοπό και όχι για να δημιουργήσουν ένα ελκυστικό σταφύλι στους πιθανούς μεταφορείς.

Καταλήγουμε έτσι στο συμπέρασμα που είναι και η ουσία για τον οινοπαραγωγό ότι το αμπέλι χρειάζεται ένα μέτρια στρεσογόνο περιβάλλον για να μπορέσει να δώσει τον κατάλληλο καρπό για ένα εξαιρετικό κρασί. Μεγάλο ή μηδαμινό στρες μειώνει το ποιοτικό δυναμικό του σταφυλιού. Κάθε φροντίδα λοιπόν κάθε αμπελουργού θα πρέπει να αποσκοπεί στην μερική δημιουργία στρεσογόνου περιβάλλοντος κατά την περίοδο της ¨μεταμόρφωσης¨ και μέτριας ως χαμηλής παραγωγής σταφυλιών.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ZAZZLE STORE

Shop & Create on Zazzle
SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC

La Redoute Κάντε Click Εδώ